Deze vogels en zoogdieren houden van heggen

Hoe leuk is het om je werkdag te starten of af te sluiten met fluitende vogels en scharrelende dieren? Met een biodiverse heg op een bedrijfsterrein wordt dat werkelijkheid. Een heg trekt namelijk heel wat leven naar zich toe. Benieuwd welk leven? Lees verder.

Een heg is veel meer dan een natuurlijke erfafscheiding. Zeker als je kiest voor een biodiverse heg – een mix van verschillende inheemse struiken en kleine bomen – creëer je een ommgeving vol leven. Ze bieden voedsel, beschutting en nestgelegenheid aan een indrukwekkende verscheidenheid aan vogels en kleine zoogdieren. Ze vormen groene snelwegen in een vaak versteende omgeving, waar dieren kunnen schuilen, rusten en zich verplaatsen.

Vogels die op een heg afkomen

Biodiverse heggen vormen voor veel vogelsoorten een onmisbare levensader in het landschap. Ze bieden precies wat vogels nodig hebben: veiligheid, voedsel en nestgelegenheid.

  • Merels, heggenmussen en winterkoningen kiezen dichte, doornige struiken als meidoorn of sleedoorn om in te broeden. Deze struiken beschermen hun nesten tegen roofdieren en menselijke verstoring. Bovendien zijn ze laag bij de grond en bieden ze dekking tijdens het foerageren.

  • Vinken, groenlingen en putters worden aangetrokken door de zaden en bessen van bijvoorbeeld hondsroos, vlier of kornoelje. In het najaar zijn deze vruchten een belangrijke energiebron om de winter door te komen.

  • Roodborstjes en zanglijsters zoeken hun voedsel – wormen, slakken en insecten – in de beschutte strooisellaag onder heggen. Die schaduwrijke bodem blijft langer vochtig en trekt meer bodemleven aan.

Een gevarieerde heg bloeit op verschillende momenten van het jaar en biedt zo het hele jaar door voedsel en beschutting. Dit is ideaal én belangrijk voor vogels die het hele jaar in Nederland leven, maar ook voor doortrekkers en overwinteraars.

Zoogdieren die op een heg afkomen

In ons Nederlandse landschap zijn steeds minder ruige, veilige plekken te vinden voor kleine zoogdieren. Een biodiverse heg biedt precies die beschutting – en meer.

  • Egels gebruiken heggen als veilige routes. In plaats van open terrein over te steken, kunnen ze via heggen onopgemerkt en beschut van tuin naar tuin of van groenzone naar bedrijventerrein trekken. In de onderbegroeiing vinden ze insecten, slakken en wormen – hun favoriete kostje. En in een bladerhoop onder de heg maken ze graag hun nest of overwinteringsplek.

  • Bosmuizen en veldmuizen graven hun holen vaak aan de voet van struiken. De wortels geven stevigheid aan hun gangenstelsel en een heg biedt bescherming tegen roofvogels. Ze voeden zich met zaden, bessen en insecten die in en rond de heg voorkomen.

  • Wezels en hermelijnen – kleine roofdieren – profiteren indirect van de heg. Waar muizen leven, volgt hun natuurlijke predator. De heg vormt voor hen een jachtterrein en een veilige corridor tussen leefgebieden.

  • Ook vleermuizen hebben baat bij heggen: ze gebruiken ze als navigatielijn door het landschap en jagen boven de heg op nachtvlinders en andere insecten.

En dan zijn er nog de vlinders, wilde bijen en andere dieren en insecten die profiteren van bloeiende struiken, zoals hondsroos, vlier of wilde liguster. Een biodiverse heg draagt dus bij aan de hele voedselketen. Wist je dat kikkers, padden en salamanders ook graag beschutting zoeken in een heg?

Maak het makkelijk: kies een kant-en-klaar heggenpakket

Wil je snel en eenvoudig aan de slag? Met een kant-en-klaar heggenpakket haal je een zorgvuldig samengestelde mix van inheemse struiken in huis, afgestemd op jouw locatie en wensen. Inclusief plantinstructies, tips voor onderhoud én het goede gevoel dat je bijdraagt aan een levende, gezonde omgeving.

Volgende
Volgende

Groen loont: minder ziekteverzuim en meer werkplezier op een bedrijventerrein