5 jarig perspectief heg






Inspiratie voor een groene werkplek
De heg wordt door menig vogel en dier gebruikt voor voedsel, beschutting en veiligheid. Door inheemse heggen vol biodiverse planten op je bedrijfsterrein te planten, trek je het hele jaar door verschillende soorten en zorg je voor een klein natuurgebied vol leven. Benieuwd welke? Je leest het hier.
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een groene werkomgeving bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van medewerkers. Binnen Werklandschappen van de Toekomst voeren onder andere TU Delft, de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research onderzoek uit naar deze effecten. Hun conclusie: contact met natuur maakt mensen creatiever en verhoogt de productiviteit.
Wil je werk maken van duurzaamheid én de band met collega’s versterken? Dan is dit hét moment om aan de slag te gaan met het vergroenen van je bedrijfsterrein. Door samen een inheemse heg te planten, draag je bij aan biodiversiteit, klimaatbestendigheid én een prettige werkomgeving.
Kenneth Rijsdijk is universitair docent bij de Universiteit van Amsterdam en deed drie jaar lang onderzoek naar heggen. Hoe heggen vroeger deel uitmaakten van ons landschap, hoe ze verdwenen en wat het mens en dier kan brengen om ze terug te brengen. Hij publiceerde het boek Heg. Een behaaglijk landschap voor mens en dier. Past een heg ook op een bedrijventerrein? Zeker, zegt Rijsdijk: ‘Het is om een heleboel redenen een goed idee.’
Beverkoog in Alkmaar werd in 2023 uitgroepen tot meest natuurinclusieve en klimaatadaptieve bedrijventerrein van Nederland. Succesfactoren zijn: enthousiastelingen in de ondernemersvereniging, een goede band met de gemeente en een slimme financiële constructie. Heggen spelen een belangrijke rol in de vergroening van het terrein, blijkt ook uit hun slogan: “Hagen voor hekken”.